Wat is Runningtherapie?

Runningtherapie is het therapeutisch inzetten van de ‘rustige duurloop' ten behoeve van mensen met een depressie of andere psychische klachten.

Het zeer rustig opbouwen van het hardlopen is kenmerkend voor Runningtherapie. Het is een rustige duurloop waarbij je geen prestatie hoeft te leveren maar gewoon plezier beleeft aan de inspanning waartoe je jezelf hebt uitgedaagd.

De rustige duurloop zal gedurende de therapie wel in afstand toenemen wat een gunstig effect heeft op o.a. de aanmaak van dopamine, endorfine, serotonine en op de afname van de afgifte van cortisol. Hierdoor neemt de stresstolerantie toe en verbetert je stemming.

Runningtherapie wat is het?Wereldwijd zijn er al vele onderzoeken gedaan en telkens komt men tot de conclusie dat Runningtherapie werkt. Naast vele psychische voordelen biedt hardlopen ook een enorme verbetering van het lichamelijk welbevinden en neemt de totale belastbaarheid toe. Het uithoudingsvermogen verbetert aanzienlijk, zodat men minder snel moe wordt. Tevens neemt de kans op een aantal lichamelijke ziekten af (bv hart- en vaataandoeningen, borstkanker, diabetes, obesitas). Het bevordert dus zowel je lichamelijke als je geestelijke gesteldheid.

In Nederland werd hardlopen als therapie al in 1988 gegeven aan mensen met psychische klachten. Wim Heinen (Riagg medewerker in Eindhoven) startte de eerste hardloopgroep voor mensen met psychische klachten. Diverse instellingen op het gebied van Geestelijke Gezondheidszorg volgden zijn voorbeeld.

Momenteel zetten onder andere psychiater Bram Bakker, fysio-en Runningtherapeut Simon van Woerkom (samen met Bram Bakker de schrijver van het boek Runningtherapie) en dr. Ruud Bosscher, bewegingwetenschapper van de Vrije Universiteit te Amsterdam, Runningtherapie in als een waardevolle aanvulling op het bestaande behandelaanbod.

Runningtherapie is ook een effectieve en verantwoorde methode om in geval van overgewicht tot gewichtscontrole te komen. Runningtherapie wordt tevens ingezet in de behandeling van mensen met spannings- en vermoeidheidsklachten, slaap- en concentratiestoornissen.

Bij Runningtherapie worden, door middel van (hard)lopen (ook wandelen), de psychische klachten verminderd. Runningtherapie is een goede aanvulling op gesprekspsychotherapie en medicatie. Er wordt een opbouw programma aangeboden specifiek gericht op personen met psychische problemen. Het uiteindelijke doel is om tussen de 2 en 5 maal per week een half uur rustig te kunnen joggen.

Personen met psychische moeilijkheden hebben vaak te weinig beweging. Indien er twijfels zijn over de lichamelijke mogelijkheden is een onderzoek door een arts of fysiotherapeut aan te bevelen. Bij Runningtherapie wordt een rustig opbouw programma aangeboden en wordt er rekening gehouden met eventuele terugval. Deze geleidelijke opbouw is daarbij essentieel. In het begin kan alleen het komen naar de training al een hele overwinning betekenen. Langzaam leert men zijn grenzen te respecteren en te verleggen, men levert een prestatie waar men trots op mag zijn.

Belangrijk is het ontspannen, en met plezier, leren lopen. Door zich ontspannen te voelen kan men de hartslag lager houden en de inspanningen ook langer volhouden. Men leert via Runningtherapie hoe men zich ook in het dagelijkse leven op een ontspannen manier kan inspannen.

 

Home vorige pagina  volgende pagina Wat doet Runningtherapie

top