Diabetes en Hardlopen

Als medewerker van Zorgverzekeraar Trias ben ik in december 2009 begonnen met een loopproject voor diabetes patiënten.
Al gauw kwamen er ook patiënten van de fertiliteitspoli bij.

Looptraining voor Diabetespatiënten

De Dordtse atleet en trainer Jaap van Gelderen van atletiekvereniging Parthenon begint een looptrainingsprogramma voor diabetespatiënten in het Dordtse sportcomplex Reeweg. Hij doet dit in samenwerking met het Albert Schweitzer ziekenhuis en dankzij een financiële bijdrage van gezondheidsverzekeraar Trias. De training, tweemaal per week, is bedoeld als een positieve stap richting meer fitheid voor de groep patiënten met diabetes type-2.

,,U zult merken dat sport een positieve werking zal hebben op uw gezondheid”, schrijft Van Gelderen in een flyer die onder meer verspreid is in het Diabetescentrum en op de afdeling Fysiotherapie van het Albert Schweitzer ziekenhuis.

Op laatstgenoemde afdeling kunnen diabetespatiënten nu al deelnemen aan het trainingsprogramma Diafit. Van Gelderen wil de doelgroep ook uitnodigen om mee ‘naar buiten’ te gaan. ,,Ik hoop dat de deelnemers zo enthousiast worden, dat ze uiteindelijk kunnen doorstromen naar atletiekverenigingen”, zegt hij. Het gaat om een proef, die mogelijk is gemaakt door een bijdrage van zijn werkgever Trias. De gezondheidsverzekeraar wil mensen graag ondersteunen bij een gezonde leefstijl zodat zij zich goed (blijven) voelen. Deelnemers betalen daardoor een bescheiden eigen bijdrage van 5 euro per maand.

Mensen die zich aanmelden, worden in het Albert Schweitzer ziekenhuis eerst gescreend op hun lichamelijke geschiktheid om mee te doen. Ook wordt hun startniveau bepaald.

Daarna begeleidt Van Gelderen hen in groepen van maximaal 15 personen bij een looptraining van circa twee uur per keer, die spelenderwijs verloopt. Hij denkt in totaal 100 mensen te kunnen trainen. De aanmeldtermijn is onlangs gestart. Aanmelden kan via info@runningtherapiedordrecht.nl. Een actieve leefstijl en meer bewegen heeft een positieve invloed op het bloedglucosegehalte. Hierdoor heeft de patiënt met suikerziekte minder insuline nodig. Ook heeft voldoende lichaamsbeweging, tenminste een half uur per dag, een gunstig effect op overgewicht en hoge bloeddruk. De kans op hart- en vaatziekten wordt bovendien kleiner.
bron: Stem van Dordt    

Ervaringsverhaal

"Misschien moet je nu toch maar eens aan een insulinepomp gaan denken."
"Indien de aanslag op je ogen er volgende jaar nog zit, moeten we het toch over laseren gaan hebben."
" Heb je een vriendje? Als je er maar niet over nadenkt om zwanger te worden met zo'n hoog HbA1c meid!"

 Mijn naam is Khadija van der Feest. Ik ben een 26 jaar oude vrouw uit Dordrecht en heb vanaf mijn 5e levensjaar diabetes type 1. Al een aantal jaren kamp ik met een te hoog Hba1C. Hierdoor is de kans op complicaties toegenomen. In 2009 heeft de oogarts dan ook aanslag op mijn ogen gesignaleerd en heeft de internist aangegeven dat ze me het liefst over zou zien gaan op de insulinepomp (momenteel injecteer ik 5 maal daags insuline). Dit zag ik totaal niet zitten! Toen ik eind 2009, na het zoveelste negatieve gesprek in het ziekenhuis een flyer zag liggen over een diabetes looptraining, zag ik dit als een kans om zelf actie te ondernemen. Ik heb gelijk informatie ingewonnen en zo ben ik begin december 2009 enthousiast begonnen aan de diabetes looptraining.

Sinds december 2009 sport ik elke maandag en woensdagavond met een groepje mensen, die met dezelfde ziekte en de daarbij horende problemen kampen. Het is erg fijn om met gelijkgestemden te sporten en ervaringen uit te wisselen. De trainingen worden op een leuke, afwisselende en motiverende manier gegeven. De ene keer trainen we op de atletiekbaan, de andere keer gaan we de wantijdijk op, dan weer het park in. Het lopen wordt afgewisseld met oefeningen om de lenigheid, het coördinatiegevoel en de belangrijkste spiergroepen te trainen.

De trainingen en het hardlopen beviel me zo goed dat ik in februari besloot om mezelf in te schrijven voor de 5 km loop die in april gelijk met de marathon van Rotterdam werd georganiseerd. Op deze manier had ik een doel om naar toe te werken. Zo heb ik op zondag 11 april 2010 de 5 km in 28:48 min.gelopen. Ik ben erg trots op mezelf en had niet gedacht dat ik zo snel vooruitgang zou boeken! Sinds ik ben begonnen met hardlopen is mijn conditie aanzienlijk verbeterd, voel ik me energieker, is mijn medicatie naar beneden bijgesteld en het allerbelangrijkste; mijn Hba1C is van 9.6 (september 2009) naar 8.1 (april 2010) gedaald! Hardlopen is een deel van mijn leven geworden en ik hoop echt dat er meer mensen zijn die net als mij in zullen zien dat ze hun diabetes & daarmee hun gezondheid voor een groot deel in eigen handen kunnen nemen!

 

Kosten vorige pagina  volgende pagina Personal Training

top